Rzuc Papierosa

Olej kokosowy, bomba zdrowia w twojej kuchni

Olej kokosowy słusznie uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy. Zawiera komplet witamin z grupy B oraz szereg makro i mikroelementów, między innymi: fosfor, wapń, żelazo, kwas foliowy, fosfor i cynk. W temperaturze poniżej 25 stopni ma konsystencje gęstego, białego, ściętego tłuszczu dlatego często określa się go mianem masła. Pod wpływem ciepła przekształca się w przezroczysty, pachnący kokosem olej.

Zamiast masła
Z wagi na konsystencję olej kokosowy jest doskonałym zamiennikiem masła dla wegan i osób uczulonych na laktozę. Jest w odróżnieniu od „margaryn” czyli utwardzanych olejów roślinnych zdrowy.
Można także zastąpić olejem kokosowym masło w przepisach na ciasta i ciastka.

Do smażenia
Olej kokosowy jest termostabilny dzięki czemu można na nim smażyć w wysokich temperaturach bez dymienia. Jest jednocześnie dość neutralny w smaku, subtelny psmak kokosa tylko poprawia smak potraw.

Do deserów
Delikatny smak i lekkość sprawia, ze jest doskonałym tłuszczem do deserów. Zmiksowany z kakao i orzechami na przykład będzie zdrowym, domowym zamiennikiem nutelli.

Scroll To Top